Zenito Blog

Nieuw! Mandaat syndicus verplicht te registreren in de KBO

Geschreven door Hye-Sook Vijls op 19 april 2017
Thema's: Ik ben zelfstandige, Syndici
Vanaf 1 april 2017 zijn alle Verenigingen van Mede-eigenaars (VME) verplicht om het mandaat van haar syndicus op te laten nemen in de Kruispuntbank voor Ondernemingen of kortweg KBO. Op deze manier weten buitenstaanders wie officieel optreedt namens de VME.

Lees meer

Hoe vinden je klanten je website in Google?

Geschreven door Inge Logghe op 19 april 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Marketing en Sales
Voor veel mensen zijn zoekmotoren de toegangspoort tot het internet. Om veel bezoekers naar je webwinkel of site te lokken, zijn die zoekrobots dan ook cruciaal. Hoe zorg je ervoor dat je op de eerste plaats staat?

Lees meer

Hoe verifieer je de identiteit van je patiënt bij een elektronische derdebetalersregeling?

Geschreven door Hye-Sook Vijls op 13 april 2017
Thema's: Ik ben zelfstandige, Ondernemersweetjes
Als startende verpleegkundige weet je misschien niet hoe je de identiteit van je patiënt kan verifiëren bij een elektronische derdebetalersregeling. Onze partner CT Paramedics lijst dit even voor je op!

Lees meer

Zijn tandartsen btw-plichtig?

Geschreven door Laurent Versteylen op 12 april 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Boekhouding en Btw
Zoals je al weet is de btw een belasting op goederen en diensten die door de eindverbruiker wordt gedragen en die bij elke stap in het productie- en distributieproces wordt geïnd.  Maar ben je als tandarts nu btw-plichtig?

Lees meer

Nieuw statuut voor de student-zelfstandige: what’s in it for you?

Geschreven door Andy Hens op 11 april 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Sociaal statuut
Denk je eraan om als student een zelfstandige activiteit uit te oefenen? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! De regering heeft namelijk sinds 1 januari 2017 een nieuw statuut in het leven geroepen om het ondernemerschap bij studenten te promoten. Dit statuut vervangt de oude regeling waarbij je als student een beroep kon doen op artikel 37 (gelijkstelling met bijberoep). Voor wie is dit nieuwe statuut bestemd en wat zijn de voordelen? Het komt allemaal in deze blogpost aan bod.

Lees meer

Wat zijn de 5 succesfactoren voor een startende zelfstandige?

Geschreven door Inge Logghe op 11 april 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Ondernemersweetjes
Een zaak opstarten en uitbouwen is een boeiend, maar moeilijk avontuur. Je moet immers een hele reeks lastige en complexe begrippen en concepten onder de knie krijgen. Daarbij moet je je er ook van bewust zijn dat je geen of weinig fouten mag maken. Daarom bepaalden we 5 gouden tips of succesfactoren die je zullen helpen om een goede start te nemen.

Lees meer

Je intellectuele eigendom afdwingen in China, niet onmogelijk!

Geschreven door Hye-Sook Vijls op 6 april 2017
Thema's: Ik ben zelfstandige, Intellectuele eigendom
Ben je zelfstandig en richt je je op innovatieve producten of diensten in zowel binnen- als buitenland? Dan overweeg je misschien om je intellectuele eigendom te patenteren. Als het om China gaat, hoor je vaak wilde verhalen waarin wordt geopperd dat het onmogelijk zou zijn om je intellectuele eigendom af te schermen of dat China onbetaalbaar is om succesvol je rechten af te dwingen. Maar is dit ook zo? Ivan Peeters van Metron-Patents stelt je gerust in het volgende artikel.

Lees meer

Moet je betalen voor muziek in je zaak?

Geschreven door Florence Van Coillie op 31 maart 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Intellectuele eigendom
Er bestaat een grote kans dat je achtergrondmuziek gaat afspelen in je zaak, op plaatsen waar ook je klanten en/of een groter aantal medewerkers komen. Hiervoor ben je een vergoeding aan SABAM en in veel gevallen ook een billijke vergoeding verschuldigd.

Lees meer

Hoe voer ik een marktanalyse uit?

Geschreven door Nicolas Maes op 30 maart 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Ondernemingsplan
Een mooi bedrijf begint meestal vanuit een passie. Om deze passie om te zetten in een eigen zaak, moet je een ondernemingsplan opstellen. Een onderdeel van dit businessplan is de marktanalyse. Hierin bepaal je wie je klanten zijn, je gaat na of er vraag is naar je product/dienst, je lijst je concurrenten op… In wat volgt leggen we stap voor stap uit hoe je een marktanalyse kan uitwerken.

Lees meer

Crowdfunding: hoe begin je eraan? [video]

Geschreven door Hye-Sook Vijls op 28 maart 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Financiering en Steunmaatregelen
Ben je op zoek naar (extra) kapitaal om je ondernemersplannen te realiseren? Dan is crowdfunding misschien wel iets voor jou. Het is een vorm van peer-to-peer lenen, dus zonder tussenkomst van de bank. Hoe werkt dit? Hoeveel geld kan je verzamelen? Hoe start je een crowdfunding campagne op via een crowdfunding platform?

Lees meer