Zenito Blog

Trias trail 2017: Ga mee naar Oeganda!

Geschreven door Hye-Sook Vijls op 21 maart 2017
Thema's: Ik ben zelfstandige, Ondernemersweetjes
Voor de 3e maal organiseert onze partner Trias de Trias Trail, een onvergetelijk avontuur dat dit jaar in het teken staat van het ondernemerschap in Oeganda. Traditiegetrouw wordt deze reis gecombineerd met een sportieve buitenkans: de beklimming van Mount Stanley, de op twee na grootste berg van Afrika!

Lees meer

8 onmisbare tips voor een goed marketingplan!

Geschreven door Nicolas Maes op 21 maart 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Ondernemingsplan, Marketing en Sales
Een marketingplan is een cruciaal element bij de opstart als zelfstandige, of je nu een eenmanszaak start of een vennootschap. Een degelijk marketingplan uitwerken zal jou niet alleen inzichten verschaffen, het versterkt ook jouw businessplan en dus jouw dossier wanneer je met je financieel plan voor financieringen onderhandelt bij externe partners. "Elke zelfstandige ondernemer, of je nu jouw eigen zaak start of je bent al langer actief, zou een doordacht marketingplan moeten hebben." Gemakkelijk gezegd als marketeer, maar hoe begin je hier nu aan? 

Lees meer

Is de afschaffing van de vestigingswetgeving in Vlaanderen een feit?

Geschreven door Inge Logghe op 17 maart 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Opstartformaliteiten
Op de Vlaamse Ministerraad van vrijdag 17 maart 2017 werd beslist over de afschaffing van de gereglementeerde beroepen met uitzondering van het bedrijfsbeheer en de bouwberoepen. Wat houdt dit in als je wil starten als zelfstandige?

Lees meer

Hoe ziet een succesvol ontwerp van een webshop eruit?

Geschreven door Inge Logghe op 13 maart 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Marketing en Sales, ICT
Online kopen en verkopen is ‘big business’. Het geheim van een succesvolle webshop is een overzicht en duidelijkheid. We sommen enkele vuistregels op.

Lees meer

Voor welke vennootschap kies ik als architect?

Geschreven door Laurent Versteylen op 10 maart 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Rechtsvormen
Als je kiest voor een vennootschap, moet je ook nog de vennootschapsvorm kiezen. Iedere vrije beroeper, dus ook als architect, kan een vennootschap oprichten. Het eigen reglement van de Orde laat de keuze van rechtsvorm vrij.

Lees meer

Je sociaal statuut… Hoe bescherm je je optimaal?

Geschreven door Hye-Sook Vijls op 9 maart 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Sociaal statuut
Wanneer je kiest voor een carrière als ondernemer, moet je vooraf goed beseffen dat je in een apart sociaal statuut terechtkomt, met aan de basis een minder gunstige sociale bescherming dan werknemers en ambtenaren. Wil je je toch beter indekken, dan kan je vrijwillig aanvullende verzekeringen afsluiten, wat ook raadzaam is.

Lees meer

Hoe vind ik een goede boekhouder?

Geschreven door Laurent Versteylen op 27 februari 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Boekhouding en Btw
Als zelfstandige is het meer dan een wettelijke verplichting om over een goede boekhouding te beschikken. Het is onontbeerlijk, want het geeft een realistische kijk op de financiële situatie van je bedrijf. Zonder goede boekhouding is een gezond bedrijfsbeheer onmogelijk. In principe kan je zelf je boekhouding bijhouden, maar veel ondernemers opteren ervoor om dit uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Wat kan en mag je van hen verwachten?

Lees meer

Hoeveel sociale bijdragen betalen startende verpleegkundigen?

Geschreven door Laurent Versteylen op 26 februari 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Sociaal statuut
Als zelfstandig verpleegkundige moet je zorgen voor je eigen sociale zekerheid. Zo ben je wettelijk verplicht om je ten laatste de dag voor de zelfstandige activiteit start, aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Elk kwartaal betaal je sociale bijdragen aan je sociaal verzekeringsfonds. Afhankelijk of je zelfstandig bent in hoofd- of bijberoep, zal dit bedrag verschillen.

Lees meer

Witte getuigschriften vanaf 1/1/2017 verplicht voor zorgverleners

Geschreven door Hye-Sook Vijls op 24 februari 2017
Thema's: Ik ben zelfstandige, Ondernemersweetjes
Start je binnenkort als zorgverlener, bv. als zelfstandig verpleegkundige, dan moet je weten dat vanaf 1 januari 2017 elke zorgverlener de nieuwe modellen van getuigschriften voor verstrekte hulp of van aflevering gebruiken. De overgangsperiode waarin de oude modellen nog konden worden gebruikt, loopt immers af op 31 december 2016. Er is echter een tolerantieperiode van 6 maanden tot 30 juni 2017 voorzien. Dit betekent dat het ziekenfonds voor de getuigschriften die tijdens die periode zijn opgesteld, de patiënt zal uitbetalen ook al heeft de zorgverlener een oud model gebruikt.

Lees meer

Trotseer de uitdagingen van het ondernemerschap, laat je coachen!

Geschreven door Sandy Vande Moortele op 23 februari 2017
Thema's: Ik ben zelfstandige, Loopbaanbegeleiding
Een zelfstandige activiteit uitoefenen, eist veel van je. Voortdurend ben jij de spil én de motor van je zaak. De uitdagingen waar een ondernemer voor staat, evolueren constant. Zie jij even niet langer het bos door de bomen? Dan kan coaching jou misschien wel de nodige hulp bieden.

Lees meer