Zenito Blog

Zijn advocaten btw-plichtig?

Geschreven door Laurent Versteylen op 24 mei 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Boekhouding en Btw
Zoals je al weet is de btw een belasting op goederen en diensten die door de eindverbruiker wordt gedragen en die bij elke stap in het productie- en distributieproces wordt geïnd.  Maar ben je als advocaat nu btw-plichtig?

Lees meer

SOLDEN! Wat mag je wel en niet als zelfstandige?

Geschreven door Sandy Vande Moortele op 23 mei 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Marketing en Sales
Het is bijna zover… SOLDEN! Een tweejaarlijkse periode waarin je het als zelfstandige extra druk zal krijgen. Een reden te meer om nu al even te overlopen wat mag en wat niet. Misschien ben je daarbovenop ook wel geïnteresseerd in de spelregels van de periode die vooraf gaat aan de solden, namelijk de sperperiode? Hoe zit het bovendien met verkopen met verlies in het algemeen, zoals bij uitverkopen?

Lees meer

Wat moet ik in orde brengen voor mijn stage als tandarts?

Geschreven door Inge Logghe op 23 mei 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Je stage
Je zit in de eindfase van je opleiding Tandheelkunde en je bent op zoek naar een uitdagende stage. Als stagiair moet je, onder leiding van de stagemeester, alle zaken zelfstandig behandelen om kennis te vergaren van de verschillende facetten van het beroep.

Lees meer

Welke gevaren kruisen jouw pad als freelancer?

Geschreven door Hye-Sook Vijls op 23 mei 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Ondernemersweetjes
Als freelancer geniet je van een aantal fijne voordelen die typisch zijn voor jouw job. Je beslist zelf hoe je je tijd invult, je kan je opdrachten kiezen… Toch zijn er een aantal ‘gevaren’ verbonden aan dit vak. Welke komen het meeste voor en hoe kan je dit omzeilen?

Lees meer

3 waardevolle tips als je wil starten met een foodtruck

Geschreven door Inge Logghe op 22 mei 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Opstartformaliteiten
Door alle zomerfestivals en straatfeesten kriebelt het misschien om te starten met een foodtruck. De uitgelezen kans om je culinaire specialiteiten te delen met anderen! Hieronder vind je alvast 3 tips die je op weg helpen bij het opstarten van je eigen foodtruck.

Lees meer

Wat zijn jouw sociale rechten als zwangere zelfstandige?

Geschreven door Andy Hens op 19 mei 2017
Thema's: Ik ben zelfstandige, Sociaal statuut
Het aantal vrouwelijke ondernemers (denk maar aan de vrije beroepen!) neemt jaarlijks toe. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal vrouwelijke ondernemers tussen 2009 en 2014 met zo’n 11% is gestegen. Deze stijging is niet zo evident aangezien vrouwelijke zelfstandigen nog heel wat moeilijkheden ondervinden als het om ondernemen gaat. Één obstakel betreft de combinatie ondernemen en gezin waardoor vrouwelijke zelfstandigen weleens de neiging hebben om hun zwangerschap uit te stellen. Wist je echter dat het sociaal statuut jou als zwangere zelfstandige heel wat voordelen te bieden heeft?

Lees meer

Zelfstandige helper: wie komt in aanmerking?

Geschreven door Andy Hens op 17 mei 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Sociaal statuut, Personeelsbeleid
Het statuut zelfstandige helper is zeer populair, al bestaan er heel wat misverstanden over wie zich als zelfstandige helper kan en mag aansluiten. Wat houdt dit statuut precies in en waarop moet je letten?

Lees meer

Hoe ziet een degelijk facturatiebeleid eruit?

Geschreven door Hye-Sook Vijls op 12 mei 2017
Thema's: Ik ben zelfstandige, Boekhouding en Btw
Als ondernemer ben je in veel gevallen verplicht facturen uit te schrijven, zeker wanneer je zaken doet met andere ondernemers. Je zal op jouw beurt ook zelf ook facturen ontvangen van je leveranciers voor geleverde producten en diensten. Toch is een factuur veel meer dan een schriftelijke uitnodiging tot betalen. Het is onder meer een belangrijk bewijsdocument voor de btw. Mede daarom is de factuur onderworpen aan strikte wettelijke regels. Sta dus van bij de start even stil bij een degelijk facturatiebeleid.

Lees meer

Aan welke garantieregels moet je je als handelaar houden?

Geschreven door Hye-Sook Vijls op 10 mei 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Marketing en Sales
Wie zelfstandig wil worden hoort vaak over ongenuanceerde berichtgeving die stelt dat de consument altijd en onvoorwaardelijk over een garantietermijn van 2 jaar beschikt. Dit ligt relatief ver van de waarheid. Dit zijn je rechten en plichten zoals ze werkelijk zijn.

Lees meer

Hoeveel sociale bijdragen betaalt een zelfstandige in hoofdberoep?

Geschreven door Laurent Versteylen op 8 mei 2017
Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, Sociaal statuut
In tegenstelling tot werknemers, moeten ondernemers zelf zorgen voor hun sociale zekerheid. Zo ben je wettelijk verplicht om je ten laatste de dag voor je zelfstandige activiteit aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Elk kwartaal betaal je sociale bijdragen aan je sociaal verzekeringsfonds.

Lees meer