Wat zijn de eerste stappen van een startende zelfstandige?

Wat zijn de eerste stappen van een startende zelfstandige?

Geschreven door Inge Logghe op 13 oktober 2017

Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, OndernemersweetjesVoilà! Je eigen zaak staat er. De administratieve knopen zijn doorgehakt en je kan de naam “Zelfstandig ondernemer” bij wijze van spreken op je visitekaartje drukken. But what's next?

 

Wees je eigen merk

Blijf je op je lauweren rusten? Een goed idee alleen sterft een stille dood als niemand ervan heeft gehoord. Mond aan mond reclame is nog steeds een sterke speler, maar je zal meer nodig hebben als je jouw kindje wil zien groeien. Al van vóór de start mag, neen, moet je op de tam tam gaan kloppen.

Bouw je merk op zoals je je eigen zaak opbouwt. Doordacht, met een goede voorbereiding en met een goed plan. Ook hier kan coaching een oplossing zijn!

 

Houd vol!

Niets is zo heerlijk als je eerste klantencontact, je eerste verkoop, de eerste dienst die je verleent. Soms gaat het snel, en groeit je zaak binnen de kortste keren uit tot iets veel groters dan je had verwacht. Maar de eerste successen zullen je zakelijke boot niet drijvend houden als je het daarbij laat. Uiteindelijk draait het om winst en dat is een objectief dat je altijd voor ogen moet houden.

Naast passie heb je een goed evenwicht nodig tussen inzet, inzicht en hard werken en de ongrijpbare “tijd”. Tijd is een verwaarloosd maar zeer belangrijk gegeven. Als we deze niet goed besteden, en deze niet wijden aan iets wat de moeite waard is, zijn we kostbare tijd aan het verprutsen.

Dat een zaak altijd moet groeien is een mythe, maar ze moet bloeien! Als je niet mikt om groter te worden dan moet je dieper graven: kwaliteit, originaliteit, dienstverlening…

Durf je prille onderneming in vraag te stellen! UNIZO kan je hierbij helpen met het individueel begeleidingstraject ROAD TO ACTION.

 

Volhouden is altijd gemakkelijker als je houdt van waar je mee bezig bent, maar soms kan het wat veel zijn.  Elke bedrijfsleider, net gestart of ervaren rot, komt oms oit op een punt waar hij of zij twijfelt. Een goede persoonlijke begeleiding kan dan heel nuttig kan een duwtje in de rug een oplossing zijn. De Vlaamse overheid heeft hier de laatste jaren sterk in geïnvesteerd waardoor de zelfstandige al voor 40 € van een halve dag persoonlijke begeleiding kan genieten” zegt Marc Gommers van Zenitor Loopbaancoaching.

 

Vragen over je carrière, je eigen functioneren, een nieuwe carrièrewending...? 
Laat je coachen door onze partner 
Zenitor:


Ga naar de website van Zenitor

Inge Logghe

Inge studeerde in 2010 af als Master in de communicatiewetenschappen aan de VUB. Als Online Marketing Officer bij Zenito is Inge volledig op de hoogte van alles wat met online marketing te maken heeft. Google Analytics heeft bijgevolg geen geheimen voor haar en is ze geïnteresseerd in alles wat met ‘Bots’ te maken heeft.