Moet je in 2017 nog bedrijfsbeheer bewijzen of niet ?

Moet je in 2018 nog bedrijfsbeheer bewijzen of niet ?

Geschreven door Hye-Sook Vijls op 5 april 2018

Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, OpstartformaliteitenWie zelfstandig wil worden, is vandaag verplicht om een basiskennis bedrijfsbeheer voor te leggen. Deze regel staat onder druk en zou in 2018 wel eens kunnen veranderen voor Vlaamse ondernemers. Daarom een kleine update, zodat je helemaal mee bent!

 

Wat zegt de wet?

Start je als ondernemer, dan moet je langsgaan bij een erkend ondernemingsloket en daar aantonen dat hij of zij over de kennis beschikt om een bedrijf te kunnen opstarten en het dagelijks beheer erover kan uitoefenen. Dat kan:

  • via een getuigschrift over de basiskennis van het bedrijfsbeheer of een gelijkgestelde akte
  • via relevante ervaring

Voor een aantal gereglementeerde activiteiten, zoals in de bouwsector, wordt bovendien ook nagegaan of je als zelfstandige het vak beheerst. Dit heet het bewijs beroepsbekwaamheid, soms beter bekend als 'beroepskennis'.

Enkel voor een afgelijnd aantal ‘niet-commerciële’ beroepen, zoals de meeste vrije beroepen, gebeurt die controle niet bij de ondernemingsloketten.

 

Binnenkort wijzigt de wetgeving, hoe ver staat het daarmee?

Het klopt dat, onder druk van Europa, elk gewest deze wetgeving aan het evalueren is. Dit zal tot grote aanpassingen leiden, zowel op vlak van bedrijfsbeheer als van beroepsbekwaamheid. Vanaf 1 september 2018 zullen startende ondernemers uit het Vlaamse Gewest géén  bedrijfsbeheer meer moeten bewijzen. Momenteel blijft de situatie in de andere gewesten hetzelfde. De overheid legt ons ook op om de huidige wetgeving gewoon verder te respecteren. Met andere woorden: start je een eigen handelsonderneming op, dan moet je nog steeds als ondernemer bedrijfsbeheer en eventueel beroepsbekwaamheid aantonen.

 

Hoe moet het dan nu verder ?

Zenito Ondernemingsloket volgt van nabij de wetswijzigingen op voor jou en gaat na vanaf wanneer deze in werking zal treden.

 

Download hier je Startersgids

Hye-Sook Vijls

Hye-Sook startte in 2015 bij Zenito als Inbound Marketing Officer. Intussen heeft ze haar initiële taken, waaronder de Zenito-blog, achter zich gelaten en werkt ze de marketingstrategie voor zelfstandigen en boekhouders uit in haar nieuwe functie als Marketing Business Partner.