Moet je in 2017 nog bedrijfsbeheer bewijzen of niet ?

Moet je in 2017 nog bedrijfsbeheer bewijzen of niet ?

Geschreven door Hye-Sook Vijls op 18 januari 2017

Thema's: Ik wil starten als zelfstandige, OpstartformaliteitenWie zelfstandig wil worden, is vandaag verplicht om een basiskennis bedrijfsbeheer voor te leggen. Deze regel staat onder druk en zou in 2017 wel eens kunnen veranderen. Daarom een kleine update, zodat je helemaal mee bent!

 

Wat zegt de wet?

Start je als ondernemer, dan moet je langsgaan bij een erkend ondernemingsloket en daar aantonen dat hij of zij over de kennis beschikt om een bedrijf te kunnen opstarten en het dagelijks beheer erover kan uitoefenen. Dat kan:

  • via een getuigschrift over de basiskennis van het bedrijfsbeheer of een gelijkgestelde akte
  • via relevante ervaring

Voor een aantal gereglementeerde activiteiten (bouw, garagesector, restaurant, schoonheidsverzorging…) wordt bovendien ook nagegaan of hij of zij wel het vak beheerst. Dit heet het bewijs beroepsbekwaamheid.

Enkel voor een afgelijnd aantal ‘niet-commerciële’ beroepen, zoals de meeste vrije beroepen, gebeurt die controle niet bij de ondernemingsloketten.

 

Binnenkort wijzigt de wetgeving, hoe ver staat het daarmee?

Het klopt dat, onder druk van Europa, elk gewest deze wetgeving aan het evalueren is. Wellicht zal dit tot een grote aanpassing leiden, zowel op vlak van bedrijfsbeheer als van beroepsbekwaamheid. Momenteel is echter nog niets beslist. De overheid legt ons ook op om de huidige wetgeving gewoon verder te respecteren. Met andere woorden: start je een eigen handelsonderneming op, dan moet je nog steeds als ondernemer bedrijfsbeheer en eventueel beroepsbekwaamheid aantonen.

 

Hoe moet het dan nu verder ?

Zenito Ondernemingsloket volgt van nabij de wetswijzigingen op voor jou en gaat na vanaf wanneer deze in werking zal treden.

 

Download je e-book 'Hoe regel je praktisch je opstart?'

Hye-Sook Vijls

Met meer dan 3 diploma’s (waaronder een Master Taal -en Letterkunde) op zak begon Hye-Sook in 2015 bij Zenito. Intussen heeft ze haar initiële taken als Marketing Officer achter zich gelaten om zich volledig te werpen in haar nieuwe functie als Marketing Business Partner.